Renovering och underhåll
Renovering av lägenheter
Ta alltid kontakt med styrelsen om du tänker påbörja att renovera eller göra underhåll. Under Ansvarsfördelning kan du också få viss hjälp om vad du kan/får göra och inte.
Om du vill göra större förändringar, ex. förändra planlösningen, altan- eller staketbygge på uteplats, måste du få ett godkännande av styrelsen.
Styrelsen har kunskap och erfarenhet av tidigare genomförda projekt, ex. få tips att du väljer rätt typ av köksfläkt, då vi har centralt fläktsystem.
Tänkt på att alla renovering skall vara fackmannamässigt utfört, speciellt när det omfattar ex. elektricitet, kök och badrum. Dokumentation ska finnas på att det är fackmannamässigt utfört.
Tapetsering och ommålning inomhus kräver inte styrelsens godkännande. Vilket inte heller krävs för att måla om ytterdörrarnas insida.
Väggar och tak
Om du ska borra i innerväggarna och hänga upp saker, var noga med att ta reda på vilket vägmaterial det är i den aktuella väggen. Generellt i huset gäller att ytterväggarna är av betong. Lägenhetsskiljande väggar och badrumsväggar är oftast av gips. Se tips nedan.
Ritningar
Styrelsen har till sitt förfogande en komplett uppsättning av ritningar på huset om du behöver låna.
Fasaden
Det är inte tillåtet att göra hål i fasaden. Därför får inte markiser sättas upp eller inget annat heller som kräver att man borrar i fasaden. Önskas bättre solavskärmning inomhus rekommenderas istället persienner eller plisségardiner med värmeavskärmande skikt.
Skötsel av ventiler
Det är enkelt att kontrollera ventilationen. Håll en bit hushållspapper mot utsugningsventilerna. Hålls pappret kvar av suget fungerar ventilation bra.
För att den "gamla" luften ska sugas ut ordentligt och ny komma in i lägenheten, måste tilluftsventilerna i fönstren vara öppna.
Köksventil/köksfläkt
Kontrollera regelbundet att ventilationen fungerar bra. Borste och trasa används för rengöring i och runt ventiler. Filtret i köksfläkten går att maskindiska och för göras en gång i månaden.
Om du skall byta köksfläkt behöver du tänka på att skaffa en köksfläkt som är anpassad för centralt fläktsystem. Det innebär att köksfläkten inte får ha en egen fläktmotor.
Tips vid borrning i tak
Lägenheterna har målade gipstak (2 lager gips). Här kan du t.ex. använda Molly-plugg för 2 lager gips eller allplugg till lampkrokar.
Fråga alltid på byggbutiken/järnhandeln om du är osäker!
Tips vid borrning i väggar
Lägenhetsskiljande väggar har 3 lager gips mellan lägenheter och 2 lager mot trapphus.
Vägg mot hisschakt, ytterväggar samt en del innerväggar är i betong.
Övriga väggar är lättväggar med 1 lager gips (2 lager gips i våtutrymmena).
Hål i kaklade väggar görs med kakelborr. Sätt en plugg och täta hålet med silikon innan du skruvar i skruven.
Vi rekommenderar att du anlitar en fackman för att inte förstöra tätskiktet.
Hål i betongväggar görs med slagborr. Du kan behöva använda borr av hårdstål. eftersom materialet är väldigt hårt, t. ex. plugg och skruv går bra att använda.
Hål i lättväggar
Här kan du borra och använda Molly-plugg. Borra inte rakt under eller över eluttag eller strömbrytare. Borra inte heller i närheten av el/dataskåp eftersom många ledningar är dragna där. Reglarna i lättväggarna i vårt hus är av stål (åtminstone i de flesta av lättväggarna). Detta innebär att reglar ska undvikas när man ska borra, alltså tvärtom mot när man har träreglar. Det finns regelsökare att köpa som hittar både stålreglar och elledningar.
Fråga alltid på byggbutiken/järnhandeln om du är osäker!
Golv i våtrum
Borra inte i golv i våtrum, där finns golvvärmeslingor.