Bostaden
Förvaltning
SBC
SBC är föreningens ekonomiska förvaltare, d.v.s. att de hanterar mycket av vår ekonomi, ex. hanteringen av månadsavgiften för vårt boende. På SBCs webbsida kan du som medlem logga in med hjälp av BankID. Där hittar du information om föreningen, avier på månadsavgift, m.m.
Kontakt med SBC kundservice:
Tel: 0771- 722 722
E-post: kundtjanst@sbc.se
Tänk på att du som medlem kan hitta mer information om föreningen på webbsidan sbc.se. Klicka på "LOGGA IN" uppe till höger att du får tillgång till mer information.
Riksbyggen
Riksbyggen är föreningens tekniska förvaltare, dvs att de tar hand om vår fastighet både på in- och utsidan, ex. städning i allmänna utrymmen, gräsklippning, snö- och halkbekämpning, hjälper till med tekniska problem i fastigheten, m.m.
Kontakt med Riksbyggen:
Kundtjänst: 0771-860 860
Fastighetsjour: 031-80 24 24 (helger och kvällar)
Webb: www.riksbyggen.se
Felanmälan
I vår förening försöker vi i så stor utsträckning som möjligt att lösa våra problem själva med hjälp av varandra. Detta gör att vi håller underhållskostnaderna så låga som möjligt.
Då vi inte kan fixa problemen internt tar vi givetvis in en hantverkare. Dessa kontakter måste styrelsen sköta eller informeras om då det gäller gemensamma utrymmen i huset.
Akut
Tänk på att det är väldigt dyrt att utnyttja jouren. Kontakta gärna någon i styrelsen innan du ringer. Om felet finns inne i lägenheten står du själv för kostnaden.
Avlopp
Inte tillåtet att hälla ut matfett i avloppet
Sedan 1 januari 2024 är det förbjudet enligt lag att hälla ner matfett i avloppet. Detta beror på att fettet stelnar och ”kläggar igen” rören.
Gör istället såhär:
Torka ur den flottiga stekpannan med papper och släng pappret i brännbart/restavfallet (alternativt i kompostpåsen om det är en liten mängd).
Större mängder olja/fett, t.ex. från fritös; Låt oljan/fettet svalna, sedan hälls oljan/fettet på petflaska och slängs sedan i brännbart/restavfallet.
Läs mer här: https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/tips-fran-kretslopp-och-vatten/fett-i-avloppet
Inte tillåtet att använda kaustiksoda och andra frätande propplösare
Varje år skadas både barn och vuxna svårt av frätande propplösare. För att minska olyckorna, ska privatpersoner från 1 januari 2025 söka tillstånd för att få köpa och använda dessa produkter. Bäst är att använda andra metoder för att hålla avloppen rena.
Gör istället såhär:
Alternativen till frätande propplösare är många, till exempel vaskrensare, rensvajer och icke-frätande propplösare. Det går också att förhindra stopp genom att se till att hår och fett inte går ner i avloppet.
Genom att torka ur stekpannan med papper, använda och regelbundet tömma hårfällorna, regelbundet spola avloppen med hett vatten osv, minskar risken för stopp.
Det finns även biologiska medel som förebygger stopp i avloppet. Dessa tar dock inte bort problemet med hår så man behöver fortfarande rensa hårfällorna med jämna mellanrum. Tänk på att det även finns en hårfälla i röret där sköljvattnet från tvättmaskinen spolas ut.
Läs mer här: https://www.kemi.se/rad-till-privatpersoner/kemikalier-i-hemmet-och-pa-fritiden/propplosare
Avlopp - Toalett och badrum
Avloppen i huset är ett känsligt och finstämt system. För att undvika stopp i avloppet bör man inte spola ner något annat än det som passerat kroppen samt toalettpapper.
Balkonger
Förvara endast än vad som normalt finns på en balkong, ex. balkongmöbler. Allt annat skall förvaras i förrådsutrymmet i källaren.
Eventuella balkonglådor ställs på balkonggolvet p.g.a. fallrisken.
Tänk även på att förankra "lätt" möblering eftersom dessa kan flyga iväg vid kraftiga vindbyar.
Följande regler gäller för alla lägenhetsinnehavare som har en balkong:
Betongplattans ovansida ska regelbundet rengöras från påväxt av organiskt material (alger, lav, mossa). Detta är extra viktigt om det ligger trall eller motsvarande på balkongplattan eftersom sådan installation ökar risken för påväxt och ansamlande av vatten. Även räcket på balkongen ska rengöras regelbundet.
Det är inte tillåtet att ha en trall/motsvarande om det inte går att hålla rent ordentligt och/eller om snö och regnvatten blir stående och inte torkar upp mellan dagar med nederbörd.
Det är inte tillåtet att måla ovansida balkongplatta eftersom det kan stänga in fukt i konstruktionen, vilket gynnar så kallad karbonatisering och rostangrepp på armering. Det skapar också ett onödigt underhåll.
Rekommenderad rengöringsmetod är att borsta med rotborste/trallborste (inte använda högtryckstvätt!) och använda vanligt diskmedel, alternativt miljövänligt algmedel, samt ljummet vatten. Försök att samla upp så mycket som möjligt av smutsvattnet och stäm även av med grannen nedanför, innan du rengör din balkongplatta, eftersom det förmodligen inte kommer gå att undvika att en viss mängd smutsvatten rinner ner.
Det kan vara lämpligt att rengöra balkongplattan dagen före ett rejält regn som kan hjälpa till att skölja bort smuts som man inte lyckats samla upp.
Brandvarnare
Varje lägenhet skall ha minst en fungerade brandvarnare per våningsplan. Fler kan behövas, exempelvis en i varje sovrum eller direkt utanför sovrum.
Läs mer här: https://www.presto.se/kunskapsbank/brandvarnare-placering
Det får inte ta för lång tid tills röken når fram till en brandvarnare så att den kan larma. Det finns kraftiga balkar (ca 45–50 cm ”höga”) i våra lägenheter som kan fördröja rökens spridning längs taket. Detta ska tas i beaktande vid val av antal och placering av brandvarnare.
Det är lägenhetsinnehavarens ansvar att brandvarnarna är tillräckligt många, lämpligt placerade samt att de alltid fungerar som de ska. Regelbundet underhåll krävs, ex. byta batteri och testa funktionen.
Vi rekommenderar att det finns en brandsläckare (helst en 6 kg brandsläckare) och brandfilt i lägenheten också. Detta för att öka säkerheten för alla boende och minska risken för brandskador på fastigheten vi eventuell brand.
Fönster och blommor
Det är inte tillåtet att montera upp blomlådor utanför fönstren p.g.a. fallrisken. Tänk även på fallrisken vid vädring.
Försäkringar
För att vare sig den enskilde medlemmen eller föreningen skall drabbas ekonomiskt av skador som kan uppstå i lägenheterna och som bostadsrättsinnehavaren själv ansvara för (se stadgarna) bör alla ha en "tilläggsförsäkring för bostadsrätt" på sin vanliga hemförsäkring.
Denna typ av försäkring är inte särskilt kostsam och ger ett gott skydd vid exempelvis vattenskador som uppkommer vi oaktsamhet.
Grillning
Använd en elgrill om du skall grilla på balkongen. Kol- och gasolgrillar är inte alls lämpliga att använda på en balkong.
För grannsämjans skull, placera grillen på lämplig plats med tanke på hur rök och grillos rör sig pga vinden. Tänk även på att en elektrisk grilltändare kan ge mindre störning än vad tändvätska gör.
I markplan kan du använda vilken typ av grill du vill.
Tänk på brandrisken. Var alltid försiktig med att göra upp eld och glöd.
Håll dig uppdaterad om eldningsförbud hos kommunen och länsstyrelsen.
Du ansvarar för att den eld/glöd du har startat också är släckt när du är klar.
Gör-det-själv
Funderar du på att förändra lägenhetens planlösning ska du ta kontakt med styrelsen. Styrelsen kan bistå med erfarenhet och ritningar samt ge godkännande till förändringen. Se också här.
Ljudnivå
En stor del av huset består av betong, ett material som är bra på att transportera lågfrekventa ljud. Exempel på ljud som kan upplevas störande (även på dagtid) är studsande av bollar, om det sker mer än kortvarigt.
För att undvika att störa och att bli störd ska ljudnivån hållas låg mellan kl. 22:00 och 06:00. Tänk på att ljud från exempelvis tvättmaskin, torktumlare och ljudsystem kan vara störande.
Ska du ha en större fest eller göra en större renovering, säg gärna till grannarna i god tid om du tror att det kommer störa.
Markterrasser
För lägenheter med markterrasser får man anlägga staket och altan med styrelsens godkännande. Det behövs styrelsens godkännande om du önskar ha en studsmatta/trampolin. Häck får anläggas runt uteplats på husets västra sida, utan styrelsens godkännande.
Inte tillåtet att ha en egen kompost eller att mata fåglar med annat än konventionell fågelmat, detta för att inte locka till sig råttor.
Nycklar
Nycklar till föreningens dörrar är spärrade och kan inte kopieras fritt. Om du behöver en extranyckel kontaktar du styrelsen via e-post. Här finns mer information.
Parkering
Under sidan Parkering hittar du information om föreningens parkeringsplatser.
Parabolantenn
Styrelsen godkännande krävs för att få sätta upp en parabolantenn.
Föreningen har ansvar för att fasader, yttertak och balkongräcken inte utsätts för skada. Felaktigt placerad parabolantenn kan vara ett riskmoment eller en störning för grannarna.
TV och Internet
Föreningen har avtal med Tele2 för bredband till Internet, telefoni och TV. Kontakta Tele2 för att beställa de tjänster du önskar använda, www.tele2.se.
I avgiften ingår bredband 1000/1000 Mbit per sekund och startutbud TV-kanaler. Startutbudet som ingår omfattar följande kanaler: SVT 1, SVT 2, SVT 24, SVT Barn, SVT Kunskapskanalen och TV4. För att se dessa kanaler behövs en TV-box, som ingår kostnadsfritt.
Vid problem kontaktar du Tele2, www.tele2.se.
Solskydd och markiser
Det är inte tillåter att sätta upp solskydd eller markiser i fasaden. Anledningen är att huset är tilläggsisolerat och fasaden tål inte belastningen.
Styrelsen rekommenderar att du använder parasoll, persienner eller plisségardiner med värmeavskärmande skikt.
Uthyrning i andra hand - Andrahandsupplåtelse
Upplåtelse av bostadsrätten får endast göras efter godkännande av styrelsen. Skäl för att upplåta bostaden kan vara tillfällig bosättning utomlands eller studier på annan ort, i övriga fall är styrelsen restriktiv. Andrahandsupplåtelse får inte göras till juridiska personer. Se mer information i föreningens stadgar (ex. sidan 9).
Överlåtelse
Överlåtelse får inte göras till juridiska personer.