Bostadsrättsförening
Vad innebär det för mig?
Vem äger?
Du äger bostadsrätten som sådan och innehar ett medlemskap i din bostadsrättsförening. Bostadsrätten är dock ingen fastighet. Det är föreningen som äger huset och du är delägare i den med en ekonomisk andel och har en nyttjanderätt till en viss bostad. Du har ansvar för underhåll, reparationer och det inre. Sådant innefattar bland annat ytskikt som golv, väggar, tak och klinker samt köksinredning, spis, frys, fläkt, tvättställ och badkar. Se mer under Ansvarsfördelning.
Vem bestämmer avgiften?
Styrelsen fastställer avgiften så att de sammanlagda avgifterna ger förutsättningar för en långsiktigt hållbar ekonomi i bostadsrättsföreningen. Avgiften fördelas sedan ut mellan bostadsrättshavarna enligt stadgarna.
Bostaden och gemensamma utrymmen
Som medlemmar har vi alla ett ansvar för skötsel av gemensamma utrymmen och utomhusmiljön. Vi tar hjälp av en fastighetsförvaltare för vissa arbeten, ex. gräsklippning, snöröjning, städning av trapphus, m.m. Dock är det i slutändan alltid vi som medlemmar som ser till vårt boende.
Här kan vi påverka vilka kostnader vi vill att föreningen skall ta och där med vilken avgift vi får. Desto mer vi köper underhållstjänster desto högre kostnader får vår förening och det kan påverka vi får en högre avgift.
Som medlem är det en skyldighet att läsa förenings stadgar. Där finns det beskrivet bl.a. regler för skötsel av bostad och förening.
Bl.a. på webbsidan Bostadsrätterna hittar du mer information om vad det innebär att bo i en bostadsrättsförening.
Information till medlemmar
Styrelsen informerar medlemmarna via:
Vår webbsida (www.sanktjorgen.org)
Anslag på anslagstavlorna vid brevlådor i trapphus D och E
Informationsblad i din brevlåda
Via e-post, meddela styrelsen din e-portadress om du inte redan gjort det
Städdagar/Medlemsdagar
Varje bostadsrättsinnehavare förväntas varje år delta i två städdagar, en på våren och en på hösten. Normalt samlas vi kl. 10 på en lördag utanför entrén vid 4D för en genomgång och fördelning av arbeten som skall utföras.
Om man inte har hälsan för att hjälpa till fysiskt kan man förslagsvis hjälpa till med att koka kaffe eller baka något till fikat istället. Eller så kan det finnas något administrativt som man kan hjälpa till med i föreningen istället.
Vi brukar rensa ogräs, gå brandskyddsrond, kratta sandlådan, spola återvinningskärl i återvinningsrummet. Inga stora eller betungande arbeten. Barnen är varmt välkomna att delta tillsammans med sina föräldrar.
Vi avslutar arbetena med en gemensam och välförtjänt fika, där vi också får lära känna varandra ännu bättre.
I samband med städdagarna brukar det finnas en container uppställd vid soprummet. I containern kan medlemmarna slänga grovsopor så som större kartongbitar, trasiga möbler etc. I containern får inte slängas elektronikavfall, saker med sladd, färgburkar eller annat så kallat farligt avfall. Läs på containerns anslag/skyllt om vad som får och inte får slängas i den.
Styrelsen meddelar i god tid när städdagen är.
Föreningsmöten och styrelsen
Årsstämma i föreningen brukar hållas i juni. Inbjudan till årsstämman skickas ut till medlemmar i god tid innan.
Styrelsen består att medlemmar i föreningen vilka väljs på årsstämman. Även här behöver alla medlemmar hjälpas åt med arbetet att vi fullgör föreningens förpliktelser och tar hand om vår fastighet på bästa sätt. Det för att vi vill ha ett trivsamt boende och att fastighetens värde följer omvärldens värdeutveckling. Hör av dig till styrelsen om du vill hjälpa till på något vis.
Styrelsen har normalt styrelsemöten en gång i månaden med undantag för juli månad.
Motioner till årsstämman
Skall lämnas till styrelsen före det datum som finns angivet/anslaget i informationen inför stämman.
Om motionen omfattar att föreningen skall köpa/hyra en tjänst eller vara/produkt behöver motionen innehålla:
Inköpskostnader (gärna alternativa förslag att jämföra med)
Kostnader för löpande underhåll
Om motionen omfattar en vara/produkt som skall kunna användas av flera/alla i föreningen skall motionen innehålla:
Var skall varan/produkten förvaras
Hur skall varan/produkten finns tillgänglig för användning, om många kan vilja använda den samtidigt
Vem/vilka hanterar underhåll av varan/produkten och ev. av det utrymme där den står/används
Övrigt skall motionen alltid innehålla vad föreningen och/eller dess medlemmar vinner/tjänar/sparar på motionen.